LKLT

Çfarë ndodh kur hiqni dorë nga pirja e duhanit? nga Rachel Nall, më 23 maj 2018

Pirja e duhanit lëshon mijëra kimikate në trupin tuaj. Rezultati nuk është vetëm dëmtim i mushkërive tuaja, por edhe zemres tuaj dhe shumë strukturave të tjera të trupit. Por, edhe nëse keni pirë duhan për shumë vite, ju mund t’i ktheni këto efekte dhe të përjetoni përfitime shëndetësore nga orët e para që ndaloni pirjen e duhanit deri në dekadat pasi të keni pushuar.

Më poshtë janë paraqitur disa nga pikat kryesore të shëndetit që mund të përjetoni duke lënë duhanin sot.

 20 minuta pas cigares tuaj të fundit

Efektet pozitive shëndetësore të mos pirjes së duhanit fillojnë 20 minuta pas cigares tuaj të fundit. Presioni i gjakut dhe pulsi juaj do të fillojnë të kthehen në nivele më normale. Për më tepër, fijet në tubat bronkial që më parë nuk lëviznin mirë për shkak të ekspozimit të vazhdueshëm të tymit do të fillojnë të lëvizin përsëri. Kjo është e dobishme për mushkëritë: Këto fibra ndihmojnë në lëvizjen e irrituesve dhe bakterieve jashtë mushkërive, duke ndihmuar në uljen e rrezikut për infeksion.

8 orë pas cigares tuaj të fundit

Brenda tetë orëve, nivelet e monoksidit të karbonit do të kthehen në një nivel më normal. Monoksidi i karbonit është një kemikat i pranishëm në tymin e cigares që zëvendëson grimcat e oksigjenit në gjak, duke ulur sasinë e oksigjenit që marrin indet tuaja. Kur monoksidi i karbonit largohet, nivelet e oksigjenit fillojnë të rriten në nivele më normal. Kjo rritje e oksigjenit ndihmon në ushqimin e indeve dhe enëve të gjakut që po furnizoheshin me më pak oksigjen gjatë kohës që pinit duhan.

24 orë pas cigares tuaj të fundit

Për një ditë, ju tashmë keni ulur rrezikun e sulmit në zemër. Kjo për shkak të shtrëngimit të zvogëluar të venave dhe arterieve, si dhe të rritjes së nivelit të oksigjenit që shkonë në zemër për të rritur funksionimin e saj.

Niveli i nikotinës në rrjedhën e gjakut tuaj gjithashtu është ulur në sasi të papërfillshme në këtë kohë.

 48 orë pas cigares tuaj të fundit

Në 48 orë, fijet nervore të dëmtuara më parë fillojnë të rigjenerohen. Ju gjithashtu mund të filloni të vini re se shqisat përmirësohen që më parë nuk i verenit për shkak të pirjes së duhanit. Ju mund të kuptoni se po i nuhatni dhe shijoni gjërat më mirë sesa keni qenë më parë.

72 orë pas cigares tuaj të fundit

Brenda tre ditësh pasi të keni lënë duhanin, shpesh do të gjeni veten të merrni frymë më lehtë. Kjo për shkak se tubat bronkial brenda mushkërive kanë filluar të relaksohen dhe të hapen më shumë. Kjo e bën më të lehtë shkëmbimin e ajrit midis dioksidit të karbonit dhe oksigjenit.

Përveç kësaj, aftësia e mushkërive tuaja, ose aftësia e mushkërive për t’u mbushur me ajër, rritet rreth tre ditë pas pushimit.

Një javë pas cigares tuaj të fundit

Pika historike një-javore është e rëndësishme, jo vetëm për shëndetin tuaj, por edhe për shkallën tuaj të suksesit në ndalimin e duhanit për një periudhë më të gjatë. Duhanpirësit që kalojnë me sukses një javë pa pirë duhan kanë nëntë herë më shumë gjasa ta braktisin me sukses.

Shanset për të lënë duhanin rriten me çdo përpjekje. Nëse mund ta bëni atë për një javë, mund ta bëni për një jetë të tërë.

Dy javë pas cigares tuaj të fundit

Brenda dy javësh pasi hiqni dorë nga pirja e duhanit, mund të filloni të vëreni që jo vetëm që merrni frymë më lehtë por dhe që ecni edhe më lehtë. Kjo falë përmirësimit të qarkullimit dhe oksigjenimit.

Një muaj pas cigares tuaj të fundit

Pas një muaji të shkurtër, mund të përjetoni shumë ndryshime shëndetësore në pas ndalimit te pirjes së duhanit, duke ndjerë një ndjenjë të energjisë së shtuar të përgjithshme.

Ju gjithashtu mund të vini re se shumë simptoma të lidhura me pirjen e duhanit janë ulur, si bllokimet e sinusit dhe vështirësitë e frymëmarrjes gjate stervitjeve.

Përveç këtyre përfitimeve, fibrat në mushkëri që ndihmojnë në mbajtjen e mushkërive të shëndetshme përsëri rriten. Këto fibra mund të ndihmojnë në zvogëlimin e tepërt të mukusit dhe mbrojtjen kundër infeksioneve bakteriale.

Tre muaj pas cigares tuaj të fundit

Brenda tre muajve pasi kenë lënë duhanin, një grua mund të përmirësojë pjellorinë e saj, si dhe të zvogëlojë rrezikun që fëmija i saj të lindë para kohe.

Gjashtë muaj pas cigares tuaj të fundit

Pas gjashtë muajsh të nderprerjes së duhanit, shumë njerëz vërejnë se janë më të aftë të trajtojnë ngjarje stresuese që vijnë, pa u ndier sikur duhet të pinë duhan.

Ata gjithashtu mund të vërejnë se kolliten shumë më pak mukus dhe gëlbazë. Kjo për shkak se rrugët e frymëmarrjes janë shumë më pak të përflakura pa ekspozimin e vazhdueshëm ndaj tymit të cigareve dhe kimikateve që përmbajnë cigare.

Një vit pas cigares tuaj të fundit

Pas një viti të nderprjese së pirjes së duhanit, mushkëritë tuaja do të kenë pësuar përmirësime dramatike shëndetësore në drejtim të kapacitetit dhe funksionimit. Do të vini re se sa më lehtë merrni frymë kur jeni duke ushtruar dhe sa më pak kollitje keni krahasuar me kohën kur keni pirë duhan.

Përveç këtyre përfitimeve shëndetësore, do të kurseni një shumë të madhe parash. Pirja e duhanit kushton shtrenjtë. Nëse keni pirë një pako cigare në ditë, do të kurseni mijëra dollarë mbrenda një viti.   

Tre vjet pas cigares tuaj të fundit

Në tre vjet pas ndalimit të pirjes së duhanit, rreziku juaj për një sulm në zemër është zvogëluar në atë të një personi jo-duhanpirës.

Pirja e duhanit jo vetëm që kufizon rrjedhën e oksigjenit në zemër, dëmton gjithashtu rreshtimin e arterieve. Indet yndyrore fillojnë të ndërtohen, duke e bërë më të predispozuar që një person të pësojë një sulm në zemër ose goditje në tru. Ndalimi i pirjes së duhanit mund të ndihmojë në kthimin e këtyre efekteve dhe promovimin e një zemre më të shëndetshme në vitet në vazhdim.

Pesë vjet pas cigares tuaj të fundit

Pesë vjet pasi ndaloni pirjen e duhanit, rreziku juaj për vdekje nga kanceri i mushkërive ka rënë përgjysmë në krahasim me kur pinit duhan.

10 vjet pas cigares tuaj të fundit

Pas një dekade, rreziku juaj për të vdekur për shkak të kancerit të mushkërive është ulur si personi jo duhan-pirës. Qelizat që më parë ishin prekanceroze tani zëvendësohen me qeliza të shëndetshme.

Përveç zvogëlimit të rreziqeve për kancer në mushkëri, zvogëlohet rreziku juaj për të zhvilluar sëmundje që lidhen me pirjen e duhanit. Kjo përfshin një rrezik të zvogëluar për kancerin e: gojës, ezofagut, fshikëzës, veshkave dhe pankreasit.

15 vjet pas cigares tuaj të fundit

Pas periudhes 15-vjeçare, rreziku juaj për sulm në zemër dhe goditje në zemër është ulur barabartë me atë të një personi që nuk ka pirë duhan kurrë më parë. Ndërsa mund të duhet kohë për të kthyer kohën në efektet e pirjes së duhanit, të kesh 15 vite pa tym paraqet një moment kryesor për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme.

Me kaq shumë përfitime shëndetësore nga ndalimi i pirjes së duhanit, koha për ta lënë është tani. Ju mund të kërkoni nga mjeku, familja dhe miqtë tuaj që t’ju mbështetin në përpjekjen tuaj për të jetuar një mënyrë jetese më të shëndetshme, pa tym. Sigurohuni që të festoni çdo moment historik gjatë rrugës – ia vlen

Artikulli original në gjuhen Angleze

https://www.healthline.com/health/what-happens-when-you-quit-smoking

Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
online free course
download huawei firmware
Download WordPress Themes Free
free online course