Mbështetje psikologjike

Shëndeti është një gjendje e mirëqenies së plotë Fizike, Mendore dhe Sociale dhe jo thjesht mungesa e sëmundjes (OBSH).

Shendeti Mendor  përfshin mirëqenien tonë emocionale, psikologjike dhe sociale, dhe ndikon mënyrën se si mendojmë, ndjehemi dhe veprojmë.

Shëndeti mendor eshte po aq i rendesishem sa shendeti fizik.

Te kerkosh ndihme profesionale/psikologjike nuk eshte dobesi, por eshte force dhe kujdes ndaj shendetit tuaj mendor. Kujdesuni  per shendetin tuaj mendor, dhe njihni simptomat e stresit, ankthit  apo depresionit, te cilat mund te ndikojne ne funksionimin tuaj te perditshem, dhe te veshtiresojne   perballimin e situatave te veshtira ne te cilat mund te jeni.

Të qenit i diagnostikuar dhe trajtuar për semundje kancerogjene, është shumë stresuese  dhe potencialisht traumatike. Reth  50% e pacientëve me kancer marrin një diagnozë psikiatrike

Crregullemet me te zakonshme qe paraqiten tek pacientet  me semundje kancerogjene jane:

Depresioni, Crregullimet e Ankthit, dhe Cregullimet e Pershtatjes.

Bisedo me mjekun tuaj, dhe tregoni per gjendjen tuaj  emocionale, ne menyre qe te udhezoheni per ndihme profesionale te shendetit mendor.

DEPRESIONI

Disponim te ulur shumicen e kohes

Pagjumesia ose gjume i shtuar

Humbje apo shtim peshe

Humbja e interesit rreth aktiviteteve apo gjerave qe ju kane pelqyer me pare

Ndjenja e fajit, pavlefshmerise dhe pafuqise

Aftesi e dobet perqendrimi

Mendimet te shpeshta  rreth vdekjes, apo ideve suicide/ vetlenduese

ANKTHI DHE KANCERI

Frika nga trajtimi mjeksor, apo efektet anesore te trajtimit

Frika nga perseritja e cancerit

Pasiguri

Shqetesim per humbjen e pavaresise

Shqetesim rreth ndryshimit te mardhenieve interpersonale

Frika nga vdekja

ANKTHI KRONIK

Shqetesim, brenge

Pagjumesi

Tensionim te muskujve

Lodhje

Nervozizem

Veshtiresi ne koncentrim

Veshtiresi ne marrjen e vendimeve

Crregullime te gjumit

CRREGULLIMI PANIKU

Palpitacionet e zemrës ose rrahjet e shpejta të zemrës

Djersitje

Dhimbje gjoksi

Ngushtim ne frymëmarrje

Ndjenja e ngulfatjes

Ndjenja e vjelljes, apo dhimbje barku

Të dridhura, marramendje

Ndjesi trupore, te nxehta apo ftohta

Ndjesi te mpirjes

Ndjenja e irealitetit apo shkeputjes nga vetja

Frika e humbjes se kontrollit, apo frika se po cmendem

Frika se po vdes

CRREGULLIMET E PERSHTATJES

Trishtim

Mungese  shprese

Mungesa e kënaqësisë

Nervozizëm

Ankth

Probleme me  gjume

Vështirësi për t’u përqëndruar

Ndjenja e mbingarkesës dhe mendimet e vetelendimit

Shmangia e familjes ose miqve

Kryerja e dobët në shkollë / punë

STRESI POST TRAUMATIK

Perjetim i ndonje ngjarje potecialisht kerceneuse per jete

Te qenit deshmitar , apo ngjarja i ka ndhour ndonje anetari te ngushte te familjes(miku)

Kujtime te perseritura  te pavullnetshme te ngjarjes traumatike

Endrra te perseritura sheqtesuese qe kane te bejne me ngjarjen traumatike

Ndjenja sikur personi po e perjeton perseri ngjarjen

Perpjekje per te larguar kujtimet trauamtike

Perpjekeje per tu shmangur vendeve apo njerzve qe kujton ngjarjet traumatike

Mendime negative per veten apo boten

Interesimi i rene per te marre pjese ne aktivitetet e me parshme

Ndjenje frike, zemerim, faj apo turp

REAGIMET FAMILJARE

Semundjet kancergjene nuk prekin vetem jeten e pacientit,por gjithashtu  jetën e anëtarëve të familjes apo miqve të ngushtë.

Kjo semundje ndikon ne gjendjen  emocionale, sociale, fizike dhe shpirterore te pacienteve dhe antarëve të familjes së tyre .

Semundja e nje personi te dashur  mund të kontribuojë në shumë reagime, duke përfshirë

ndjenjat e humbjes së kontrollit, ndryshimi i organizimit te familjes dhe marrëdhëniet e ndryshuara.

Një ndjenjë e paaftësisë për të mbrojtur një dashur, mund të çojë në një ndjenjë intensive të pafuqisë.

Anëtarët e familjes luajnë një rol kyç në sistemin mbështetës të shumicës së pacientëve.

Prandaj familjaret poashtu duhet te kujdesen per shendetin mendor, dhe te kerkojne ndihme profesionale per te mesuar menyra te shendetshme te perballimit te situatave te veshtira

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn